Πρώτη ημέρα στο σχολείο για πρώτη φορά...

Posted by digitaladmin 02/07/2019 1 Comment(s) Παιδοψυχολογία,

Με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, οι περισσότεροι γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά τους για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς! Σημαντικός είναι ο ρόλος των γονέων οι οποίοι καλό είναι να προετοιμάσουν το παιδί για το νέο του περιβάλλον μιλώντας για αυτό με θετικά λόγια, επισκέπτοντας το σχολικό χώρο που σύντομα θα βρεθούν, ζωγραφίζοντας εικόνες με σχολικά κτήρια και διαβάζοντας βιβλία που θα συμβουλεύουν τους γονείς πώς να χειριστούν τις πρώτες μέρες στο νέο σχολικό περιβάλλον. Καλό θα ήταν να περάσουμε ένα μήνυμα στα παιδιά, ότι στο σχολείο πηγαίνουμε, ειδικά αν είναι για πρώτη φορά, για να γνωρίσουμε καινούριους φίλους και να μάθουμε κι άλλα πολλά παιχνίδια..

 

Μπορεί, όμως για τους μικρούς μας φίλους που θα πάνε για πρώτη φορά στο σχολείο, το γεγονός αυτό να σημαίνει την απομάκρυνση από το οικείο τους περβάλλον για μερικές έως πολλές ώρες και κυρίως αλλαγή στον τρόπο ζωής και των καθημερινών συνηθειών.. Κάθε παιδί έχει τον δικό του χαρακτήρα και συνεπώς τον δικό του τρόπο να βιώσει αυτή την εμπειρία...Λόγου χάρη ένα παιδί μπορεί να εκλάβει την είσοδο του στο σχολείο ως επιπλέον ώρα παιχνιδιού και κάποιο άλλο παιδί μπορεί να θεωρήσει, ότι είναι μακριά από τους γονείς του και να νιώσει ανασφάλεια στο σχολείο.. Κατά την γνώμη μου, ως εκπαιδευτικός δεν μπορούμε να αναμένουμε κάμια ακριβή, θα έλεγα, αντίδραση από το παιδί ακόμα κι αν θεωρούμε, ότι θα προσαρμοστεί ή όχι... Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση θα παίξει το σχολικό περιβάλλον και ο εκπαιδευτικός...Οι εκπαιδευτικοί ενδείκνυται να τους υποδεχόμαστε πάντα με χαμόγελο και να προσεγγίσουμε το κάθε παιδί με το καλύτερο δυνατό τρόπο..Να αγαπήσουν το σχολείο και όχι να το θεωρήσουν ως υποχρέωση...

 

Ας σεβαστούμε το κάθε παιδί κι ας του δώσουμε το δικό του χρόνο, να επεξεργαστεί το περιβάλλον του σχολείου του και μην ξεχνάτε πάντα σε συνεργασία με τον παιδαγωγό!!


Κούτρα Μαρία
Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας
Με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Εμψυχώτρια σε παιδικές εκδηλώσεις