Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέργιο Γαργάλα

Posted by maria 08/10/2020 0 Comment(s)

 Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέργιο Γαργάλα

 

-Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Τη μουσική την αγάπησα από μικρό παιδί. Από την ηλικία των 6 ετών ξεκίνησα μαθήματα βιολιού και από τότε δεν σταμάτησα στιγμή να παίζω, να μελετώ, να συνθέτω και να αγαπώ αυτό που κάνω. Το 1982 συνέχισα τις σπουδές μου στη Γερμανία, από όπου και πήρα το δίπλωμά μου με άριστα, και έγινα μέλος σε κρατική φιλαρμονική ορχήστρα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1989, έγινα μέλος στην Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης, και δίδαξα βιολί και μουσική δωματίου στο Σύγχρονο Ωδείο και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έως το 2000, οπότε και μετακόμισα στην Αθήνα. Την πρώτη μου μουσική για παιδικό θέατρο μάλιστα την έγραψα στη Θεσσαλονίκη όπου συνεργάστηκα με τον σπουδαίο χορευτή και χορογράφο Γιάννη Φλερύ (Γιάννης Παπαντωνόπουλος).
Παράλληλα, συμμετέχω στην ελληνική δισκογραφία ως μουσικός συνθέτης  και ενορχηστρωτής.  
Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα με τον Νίκο Παπάζογλου, Σωκράτη Μάλαμα, Μελίνα Κανά, Μανώλη Ρασούλη, Μελίνα  Κανά, Θανάση Παπακωνσταντίνου και άλλους. 
Από το 2000 και μετά, ζώντας στην Αθήνα, οι συνεργασίες ήτανε πολλές, όπως με τον  Διονύση Σαββόπουλο, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Ιταλίδα Milva, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Γιάννη Κότσιρα, ποιον να πρωτοαναφέρω; Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαιτέρως στον Μάνο Ελευθερίου, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, και τη μεγάλη απώλεια που σημαίνει η απουσία τους για τον σύγχρονο μουσικό μας πολιτισμό.
 
Πως ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Πριν από 15 χρόνια. Δεν ήθελα, όμως, να μείνω απλώς στη συγγραφή. Θεώρησα πιο ενδιαφέρον να το συνδυάσω με το μουσικό στοιχείο, λόγω, βεβαίως, και των γνώσεών μου, αλλά, κυρίως, λόγω του ότι όλο αυτόν τον καιρό μελετώ τα οφέλη της μουσικής στα παιδιά και επιθυμούσα να δημιουργήσω ένα έργο το οποίο θα βοηθούσε στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των παιδιών και την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας.

 

-Τι σας ώθησε να γράψετε το παιδικό-μουσικό παραμύθι;

Τα χρόνια εμπειρίας, διδάσκοντας, δουλεύοντας και συνεργαζόμενος με παιδιά, σχεδόν 35 χρόνια. Με βοήθησαν να γνωρίσω τον ξεχωριστό κόσμο τους και τις ικανότητές τους, και θέλησα να συνθέσω κάτι που να τα σέβεται και να ταιριάζει στον δυναμισμό και τα ταλέντα της ηλικίας τους.

 

-Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιόν συγγραφέα;

Τον Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες και τον Ιούλιο Βερν! Παραμύθι με κίνητρο να ανακαλύψεις τη γη, τις ομορφιές της, τα τοπικά έθιμα, να γνωρίσεις άλλους λαούς και να γίνεις φίλος τους. Στη σημερινή εποχή, οι γεωγραφικές αποστάσεις, βέβαια, έχουν εκμηδενιστεί, και, αντιθέτως, αυξάνονται οι συναισθηματικές.  

 

-Είστε γονιός; Πως σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας με τα παιδιά σας; Υπάρχουν κάποια μέρη στην πόλη που βρίσκετε όμορφα και θεωρείτε ότι είναι ιδανικά για οικογένειες;

Έχω τρία κορίτσια, μία έφηβη και δύο μικρούλες, 2 και 4 ετών, καθεμία με τις δικές της προτεραιότητες και πλάνα για το πώς θα περάσουμε τον χρόνο μας! Γενικά, προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε και να τα συμβιβάσουμε, ώστε να μένουν ευχαριστημένες. Με απλά πράγματα, ιδίως τώρα, λόγω της καραντίνας και των περιορισμών, μένουμε στο σπίτι, βάζουμε τραγούδια, χορεύουμε, τραγουδάμε και παίζουμε με κρουστά, μαγειρεύουμε παρέα, κάνουμε θεματικές ή εποχικές χειροτεχνίες, παίζουμε θέατρο, ξεφυλλίζουμε βιβλία και δημιουργούμε ιστορίες!
Οικογενειακά, αγαπάμε τη θάλασσα, αλλά δεν είναι ακριβώς γρήγορα και εύκολα προσβάσιμη, ιδίως το καλοκαίρι … Μας αρέσει εξίσου το βουνό και πολλές φορές ανεβαίνουμε στην Πεντέλη για περίπατο. Είναι ήσυχα, δεν ξέρω αν είναι ιδανικά, αλλά πάντως είναι ένα άλλο σκηνικό από αυτό του δομημένου αστικού ιστού.

 

-Οι περιπέτειες του Ηρακλή <<θέλουν να περάσουν>> κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες του;

Πρώτα πρώτα, την αγάπη στο περιβάλλον και τον σεβασμό στη φύση. Είμαστε μέρος της και μας καλεί να τη βοηθήσουμε. Μία τέτοια ιστορία μας αφηγείται το δελφίνι, για την προστασία του πλανήτη και των θαλασσών. Επίσης, οι Περιπέτειες του Ηρακλή μιλούν για την αξία της προσπάθειας, της υπομονής και της επιμονής. Είναι σημαντικό να προσπαθεί κανείς, βάζοντας στόχους στη ζωή του. Στην πορεία κερδίζει αυτοεκτίμηση, τον σεβασμό και τον θαυμασμό των άλλων, ενδεχομένως, και το αποτέλεσμα που επιθυμεί, όπως η ελεφαντίνα που κατάφερε να γίνει μπαλαρίνα! Κάθε ιστορία έχει να δώσει ένα μήνυμα, μέσα από τραγούδι και εικόνες, και όλες μαζί συνθέτουν ένα ταξίδι εμπειριών και χαράς γνωριμίας με τον κόσμο μας.
 
Στέργιος Γαργάλας
Ευχαριστώ πολύ

 

Ας γνωρίσουμε το μουσικό παραμύθι:

 

''Οι Περιπέτειες του Ηρακλή''

 

Ένα μουσικό παραμύθι του Στέργιου Γαργάλα με μία ομάδα ταλαντούχων συντελεστών!

Το μουσικό παραμύθι με τίτλο «Οι περιπέτειες του Ηρακλή», απευθύνεται σε παιδιά, κυρίως, προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού (2 έως 8 ετών) και περιλαμβάνει εικονογραφημένο βιβλίο, cd και μουσικές παρτιτούρες. Το έργο πραγματεύεται τις περιπέτειες ενός σκύλου, του Ηρακλή, ο οποίος ταξιδεύει με μια παρέα από παιδιά σε διάφορες χώρες του κόσμου και αφηγείται τις ιστορίες ζώων που συναντά, με διδακτική και χιουμοριστική διάθεση.

Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι γνωρίζεται με το δελφίνι, το γαϊδούρι, την αρκούδα, τον βάτραχο, την καμήλα, τον ιπποπόταμο, τη μαϊμού, τον ημίονο, την ελεφαντίνα, τον παπαγάλο και το ζαρκάδι. Οι ιστορίες έχουν οικολογικό υπόβαθρο, αλλά συγχρόνως υμνούνται αξίες της ζωής, όπως η φιλία, η υπομονή, η επιμονή και η προσπάθεια.

 

 

Συνοδεύεται από βιβλίο με τις παρτιτούρες όλων των τραγουδιών!

 

 

 

Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Στέργιο Γαργάλα για το χρόνο  και την συνέντευξη που παραχώρησε στο CleverBooks.gr. Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει και η φαντασία του να μη στερέψει ποτέ!

 

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΟΥΤΡΑ ΜΑΡΙΑ