Χριστουγεννιάτικα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά

Posted by Fanis 27/10/2022 0 Comment(s) Προτάσεις βιβλίων,

                                                                        

 

 

Χριστούγεννα! Ίσως η πιο όμορφη εποχή του χρόνου! Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπείτε στο πνεύμα των γιορτών από το να διαβάσετε ένα όμορφο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Σήμερα ρίχνουμε μια ματιά στα χριστουγεννιάτικα βιβλία του αγαπημένους μας συγγραφέα.

 

ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ - Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

 

 

Η µάγισσα Φρικαντέλα µισεί αφάνταστα όλα τα καλά. Δε χορεύει καλαµατιανό. Χορεύει µόνο κακαµατιανό. Δεν τρώει ποτέ της καλαµαράκια. Τρώει µόνο κακαµαράκια. Δεν πίνει πορτοκαλάδα, µόνο πορτοκακάδα. Αλλά, πάνω απ’ όλα, µισεί τα κάλαντα. Όταν, λοιπόν, παραµονές πρωτοχρονιάς ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε µπαλόνια. Η απολαυστική περιπέτεια συνεχίζεται στους χιο­νισµένους δρόµους της πόλης και στο κάστρο της µάγισσας, στα µαγικά δωµάτια του οποίου, τα παιδιά µε επικεφαλής τον τετραπέρατο Σεβαστια­νό Μπισµπικούκη αναζητούν τα µπαλόνια µε τις κλεµµένες φωνές τους.
Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα παράρτηµα µε τα κάλαντα από διάφορα µέρη της Ελλάδας και από ένα τριγωνάκι που τα παιδιά µπορούν να το χρησιµοποιήσουν για να ζωντανέψουν το παραµύθι µε τις δικές τους φωνές.

 

ΕΞΙ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

 

 

Έξι χριστουγεννιάτικα στολίδια δραπετεύουν ένα βράδυ από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και γυρίζουν τον κόσμο με ένα ιπτάμενο χαλί.
Η μία φαντασμαγορική περιπέτεια διαδέχεται την άλλη: από τα γενέθλια της πριγκίπισσας των πυγολαμπίδων στο ονειρεμένο δάσος με τις πασχαλιές στο μακρινό Μπαλί, όπου ζούνε τα μπαλόνια και οι μπάλες, κι από εκεί στη Συννεφοχώρα με τα λουλουδένια σύννεφα και στην ακροθαλασσιά του Νησιού των Πυροτεχνημάτων με τους αστερίες και τα ερωτευμένα πεφταστέρια.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σαλόνι, όμως, έχει απομείνει γυμνό, χωρίς στολίδια. Αυτό δεν αρέσει καθόλου μα καθόλου στη μικρή Ρούλα Ονειρούλα που είναι αποφασισμένη να βρει έναν τρόπο να φέρει πίσω τα φευγάτα στολίδια.

 

ΕΝΑ ΕΛΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΚΗ

 

 

'Όταν παραμονές Χριστουγέννων ο μικρός Τάκης κάνει φριχτά παράπονα στη μαμά του για το τεράστιο έλατο που έχει στολίσει στο σαλόνι και που πρέπει να στραβολαιμιάζει για να το κοιτάζει, η μαμά του, που δεν του χαλάει ποτέ χατίρι, του αγοράζει ένα τόσο δα μικρό ελατάκι. Το ελατάκι αυτό μπορεί να είναι μικρό, αλλά κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Ένα μυστικό που ούτε το υποψιαζόταν κανείς ως τότε.

 

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙ

 

 

Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης ονειρεύεται να αγγίξει ένα αστεράκι, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν τα καταφέρνει. Ώσπου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, καθώς βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή του έλατου ένα ασημένιο αστεράκι. Μια τέτοια σπάνια ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσει…
Το πρώτο ελληνικό παραµύθι που έγινε τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο (ΕΡΤ-Time Lapse Pictures).

 

ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

 

 

Ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, στο ζοφερό πεζοδρόµιο µιας πόλης, συναντιούνται ένα παραµεληµένο δέντρο και ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα δέντρα και ζηλεύει. Ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο, όµως, ούτε στολίδια έχει, ούτε χρήµατα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα µίζερο δέντρο στη µέση ενός παγωµένου πεζοδροµίου; Κι όµως… εκείνη η νύχτα είναι µια νύχτα ονείρων, µια νύχτα µαγική…

 

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΛΟΥΛΑΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΟΥΛΑΣ

 

 

 

H Λούλα Στρουμπουλούλα, η τετράπαχη γαλοπούλα, δεν είναι ένα συνηθισμένο πουλερικό. Δε δέχεται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα της. Μόλις αντιλαμβάνεται, παραμονές Χριστουγέννων, ότι ο κύριος και η κυρία Ζαρζαφούτη σκοπεύουν να την κάνουν ψητή στο φούρνο, αναλαμβάνει αμέσως δράση. Κρύβεται, μεταμφιέζεται, εξαφανίζεται, ελίσσεται, ακόμα και κομάντος με μαύρη μάσκα γίνεται, ώσπου για καλή της τύχη, ένα λεπτό ακριβώς προτού την εκτελέσουν, βρίσκει σε ένα σεντούκι κάτι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της αλλά και τη ζωή του ζεύγους Ζαρζαφούτη.

Ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο που σίγουρα θα αγαπηθεί από τα παιδιά, τους μεγάλους και τις γαλουπούλες όλου του κόσμου. Ιδίως από τις γαλοπούλες.

 

Ο ΑΙ- ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 83 ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ

 

 

Ενώ ο Αϊ-Βασίλης πλησιάζει µε το έλκηθρό του τη χιονισμένη πολιτεία, ούτε που φαντάζεται τι αναπάντεχες περιπέτειες τον περιμένουν, ούτε που περνάει από το μυαλό του ότι θα καταλήξει αλυσοδεμένος σε µια σκοτεινή φυλακή µε 83 περίεργους αρουραίους! Τι θα γίνει τώρα; Ποιος θα μοιράσει στα παιδιά τα δώρα;

 

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ

 

 

Ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν σημάνουν μεσάνυχτα, ένας πελαργός, ένας χιονάνθρωπος, ένας κόκκινος ιππόκαμπος, δυο παιδιά και δυο πειρατές συναντιούνται γύρω από μια καμινάδα. Ποιοι είναι; Από πού έρχονται; Και το κυριότερο: τι γυρεύουν γύρω από την καμινάδα; Ένα βαρελάκι με φάρμακο ιλαράς, μια καταχθόνια μάγισσα, ένα ανομολόγητο μυστικό, δυο σοφοί εντομολόγοι, ένα χαμένο ζουζούνι, ένας φουσκομπαλονότης, ένα ανεμολούλουδο και δώδεκα μπαλαντέρ οδηγούν τους ήρωες της ιστορίας σε ανήκουστους κινδύνους, ξέφρενα κυνηγητά και απροσδόκητες περιπέτειες, από τη γιορτή της σαπουνόφουσκας στην Κίνα, στο πάρτι των μεθυσμένων φαντασμάτων, από το γαλάζιο πουπουλένιο σύννεφο στο γκρίζο γρανίτινο φαράγγι. Μια ξεκαρδιστική περιπέτεια σε στοιχειωμένους πύργους, μυστικά λιμάνια, κακόφημα πανδοχεία, μυθικά παλάτια, ανεξερεύνητες ζούγκλες και φουρτουνιασμένους ωκεανούς. Μια περιπέτεια γευστική σαν κρέμα σαντιγί, μαγευτική σαν πυροτέχνημα, πιο παράξενη από τη γύρη των ονείρων, πιο φανταστική από το μυστικό της ασημένιας φεγγαροπεταλούδας.. Και αυτό θα είναι το μεγάλο μυστικό των δύο κοριτσιών.

 

Είτε ψάχνετε μια συγκινητική ιστορία για να μοιραστείτε παρέα με τα παιδιά σας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είτε ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο για να το χαρίσετε στους αγαπημένους σας, τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά είναι βέβαιο, ότι θα σας βάλουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.